Sådan maler du vådrum

I vådrum er det vigtigt, at fladerne kan tåle både vand og vaskemiddel. Det skal være nemt at gøre rent, og skimmelangreb skal forebygges.

Beckers har udviklet et vådrumssystem specielt til at male vægge og loft i vådrum. Systemet er inddelt i to grupper; VT og VA.

 • VA er beregnet til lofter og vægge i badeværelser, som udsættes for lette vandstænk og fugtighed, ligesom den egner sig rigtig godt til flader i køkken, bryggers, ved håndvask osv.
 • VT er beregnet til vægge i vådrum med vandskylning - eksempelvis ved badekar og i brusekabiner, og 1 m fra disse.

Fladen bliver vandtæt, uden sammenføjninger eller fuger. Væggen får en holdbar, porefri og smudsafvisende flade, og overfladen bliver halvblank og nem at holde ren. Beckers produkter til vådrum er vandfortyndbare, og det er let at male om, hvis du ønsker at forny interiøret.

Vær omhyggelig med forarbejdet, og følg vores råd og anvisninger. Læs også altid på malerbøtten, så får du det bedste resultat. For at gøre vådrummet mere attraktivt, kan du bruge skabeloner etc. til at male i felter eller mønstre. Vi anbefaler, at du gør det med Vådrumsmaling på en færdigmalet væg.

Alle Beckers vådrumsprodukter indeholder et skimmelbegrænsende middel. De er godkendt af den svenske Malerbranches Vådrumskontrol og er ekstremt vandafvisende.

 


Vask

Normalt kan du bearbejde nye vægflader uden at vaske dem først. Sørg for at børste løstsiddende snavs og løse partikler af fladen.

Hvis fladen tidligere er tapetseret eller malet, skal den rengøres. Sørg for at beskytte flader, der ikke skal vaskes, og vask derefter med Beckers Malervask for at fjerne snavs og fedt. Vask eventuelle skimmelangrebne flader med Alge- & skimmelvask. Rengør hele fladen med kalkopløsende rengøringsmiddel, og skyl omhyggeligt efter med vand. Husk at bruge gummihandsker.

Derefter børstes løstsiddende snavs og løse partikler af. Bløde PVC-materialer skal fjernes helt. Hvis det kan er muligt, skal det yderste lag af vinyltapeter rives af. Hvis vinyltapetet ikke kan rives af, skal alt løst materiale fjernes. Vask med T-röd på vinyltapeter.

Du skal være helt sikker på, at det eksisterende yderlag ikke er fugtskadet - man kan ikke male sig fra problemet.

 

 


Spartl - slib

Spartl først eventuelle ujævnheder med Breplasta LW og lad det tørre. Slib, og hvis der er behov for det, lægger du et sidste spartellag over sammenføjninger, sprækker og sømhoveder. Når det er tørt, sliber du og støver derefter omhyggeligt af.

Udjævn loftsvinkler og hjørner med Beckers Målarfog. Brug Casco Aqua Tæt eller lignende til at tætne sprækker ved rørgennemføringer etc.

Ved nye vægge af plademateriale skal du bruge en lidt anden fremgangsmåde. Sørg for, at alle sømhoveder og skruer er slået helt ind, og spartl derefter med Breplasta LW.

Spartl eller lim samlingsstykker (gælder kun VA, uden væv) fast i alle samlinger og sprækker. Slib efter, tør og spartl en gang mere, hvis det er nødvendigt. Husk at være omhyggelig, når du spartler og sliber, så får du et meget bedre slutresultat.

 


Grund VA (uden væv)

Ved sugende underlag skal du grunde med Beckers Vådrumsgrund, som du fortynder med lige dele vand. Når fladen er tør, grundmales omhyggeligt med Beckers Vådrumsgrund.

 


Færdigmal vægge

Brug Beckers Vådrumsmaling til at male 2 gange med rulle eller pensel. Vær ikke nærig med malingen - retningslinjen er ca. 6-8 m2/l. Efterrul altid oppefra og ned, og brug en hjørnerulle ved behov.

Lad malingen tørre, og mal igen. Husk at fordele malingslaget jævnt, og glat efter i samme retning med rullen.

Tør eventuelle stænk maling af med almindeligt vand, og rengør også værktøjet med vand.

 


Mal loft i vådrum

Rengør loftet og reparer eventuelle skader med Breplasta LW.
Slib og støv af, og grundmal derefter med Beckers Vådrumsgrund. Færdigmal 2 gange med Beckers Vådrumsmaling.

Sætter du væv op på loftet, skal du følge samme arbejdsgang, som når du sætter væv op på vægge.

 


Opsætning af væv i vådrum (VT)

Forarbejdet udføres som beskrevet under "Spartl - slib". Det er særligt vigtigt, at du sørger for at udjævne kanten mellem væg og gulvmateriale (pvc-plader, klinker etc.) Det gør du med Breplasta LW og Beckers Målarfog mod klinker.

Sørg for at vævet er lodret, og at det går ca. 3 cm ned over vådrumskanten. Monterer du væv mod klinkegulv, afsluttes vævets kant i kant mod klinken. Sæt derefter næste våde kant op mod kanten af den første. I hjørnerne lader du den første gå forbi hjørnet med ca. 2 cm, og sætter derefter den næste helt ind hjørnet, så de overlapper hinanden.

Rundt om rørene skærer du overskydende væv af, så vævet går i kant med dem. Tryk vævet fast og jævn ud. Lad vævlimningen tørre, og grundmal derefter med Beckers Vådrumsgrund.

Til sidst maler du 2 gange med Beckers Vådrumsmaling. Mal mindst 3 mm ned på vådrumsbelægningen eller ud på klinkerne, og lad malingen tørre grundigt (mindst 6 timer) mellem hvert lag.

 


Arbejdsgang ved maling på gips, puds og beton (System VT)

Fortynd Beckers Vådrumsgrund 1:1 med vand, og brug dette til at forlime hele fladen.

Vævlimning med Tasso væv G 135 V eller G 100 V og Beckers Vådrumsgrund som lim.

Brug Beckers Vådrumsgrund til at grundmale 1 gang.

Mal til sidst 2 gange med Beckers Vådrumsmaling. Lad tørre grundigt mellem påføringerne.

 


Plejeråd

Til normal rengøring anbefaler vi et syntetisk vaskemiddel uden opløsningsmiddel og med en pH-værdi på 6,5 – 7. Brug aldrig stærke organiske opløsningsmidler eller sprit. Brug en blød svamp og vask altid nedefra og op.

Ved pletter, der ikke går af ved brug af syntetiske vaskemidler, kan du prøve at bruge laknafta. Kalkrester og sæbe bør du jævnligt fjerne med rengøringsmidler, der er egnet til det (Kalkosan osv.). Du kan fjerne eventuel rust med fortyndet eddikesyre.

OBS! Du bør aldrig anvende rengøringsmidler og svampe med slibende effekt, da de beskadiger overfladen. Undgå også sprit (fx T-Röd) og stærke opløsningsmidler (fx fortynder), da disse opløser vandbaserede malinger.

 


Tips

 • Et godt forarbejde betaler sig altid - det lægger grunden til et godt slutresultat.
 • Husk at læse brugsanvisningen på emballagen, og følg malingsrådet.
 • Brug altid værktøj af god kvalitet - hvis du gør værktøjet rent, så snart du har malet, kan du bruge det igen og igen.
 • Du kan opbevare rulle og pensel i en lukket plastpose, når du holder pause - dog ikke i flere dage.
 • Glat efter i samme retning, og rul kun udad.
 • Brug en hjørnerulle for at få en pæn afslutning.
 • Når du skal skrue i væggen: Bor et hul, og kom Beckers Målarfog i hullet, inden du skruer skruen i. Hvis du ikke borer først, kan du komme silikone direkte på skruen.
 • Mal aldrig på flader, der har en lavere temperatur end + 10°C.
 • Hvis du er usikker på, om du kan udføre malingen omhyggeligt og korrekt, anbefaler vi, at du hyrer en dygtig maler.

 


Huskeliste:

- Vaskesvampe og klude samt en spand
- Beckers Malervask
- Alge- & Skimmelvask
- Gummihandsker
- Breplasta LW
- Stålspartel
- Sandpapir, kornstr. 120-180
- Glasfibervæv Tasso G 135 V eller G 100 V
- Vævlim, Kiilto Mästarens vådrumslim
- Beckers Målarfog
- Tætningsmiddel type Aqua Tæt
- Rulle og pensel
- Beskyttelsespapir
- Malertape
-
Maling