Sådan maler du loft

Nymalede, friske lofter giver hele rummet et løft og skaber et fint helhedsindtryk. Hvide lofter giver en jævn spredning af lyset og er neutralt mod vægfarven, og det er langt det meste almindelige at male lofter hvide med en helmat maling, men du kan naturligvis vælge at tone loftet i en farve, som ligger tæt på væggens. I rum med stor lofthøjde kan du skabe et mere hyggeligt rum ved at male loftet i en mørkere farve.

Husk altid at male loftet før du tapetserer eller maler væggene. På den måde slipper du for unødvendige farvestænk og for at afdække væggene. Gør et grundigt forarbejde, og følg nedenstående råd og anvisninger. Læs også altid på malingsbøtten, så får du det bedste resultat.


Vask

  • Hvis vandet opløser malingen, er det sandsynligvis limmaling, som blev brugt frem til 60'erne. Limmaling kan ikke males over, men skal vaskes ned med vand.
  • Hvis malingen ikke opløses, men smitter af på en tør klud, er det sandsynligvis kalkmaling. Den skal du ikke vaske - bøst i stedet af til fast underlag, og støv omhyggeligt af.
  • Hvis malingen ikke opløses og ikke smitter af på en tør klud, kan du gå i gang med at vaske hele loftet. Brug Beckers Malervask for at fjerne snavs og fedt, og skyl derefter omhyggeligt efter med vand. Husk at bruge gummihandsker og sikkerhedsbriller.

 


Skrab - spartl - slib

Skrab først løs maling af. Spartl derefter skader, sprækker og huller med Beckers Vægspartel eller Breplasta.

Når de spartlede flader er tørre, slibes de og tørres derefter af. Nogle gange kan der være behov for at spartle to gange for at dække ujævnheder. Dup med en svamp eller en klud for at få samme struktur på de reparerede flader som på resten af loftet.

 


Nye lofter

Skrab og børst støvede flader.

Nye lofter af plademateriale behandles efter en lidt anden fremgangsmåde: Sørg for, at alle sømhoveder og skruer er slået helt ind og spartl derefter med Breplasta eller Beckers Vægspartel. Lim eller spartl sammenføjningsstykker fast i alle sprækker og sammenføjninger. Slib, når det er tørt, og spartl 1-2 gange med efterfølgende slibning.
Hvis der er behov for det, kan du tætte vinklen mellem loft og væg med Beckers Latexfog.

 


Grund

Normalt behøves der ingen særlig grundmaling, men det kan i nogle tilfælde anbefales. Træfiberplader og andre stærkt sugende flader grundes helst med Elegant Grundmaling før endelig maling. Hvis loftet er nikotinskadet, grundes med alkydmaling, Beckers Nondrop fortyndet med ca. 15% alifatnafta. Rengjorte lofter med lim- eller kalkmaling grundes med Beckers Binder. Er loftet væv- eller papirbeklædt, grundmales med Beckers Nondrop.

OBS! Luft godt ud - husk at der er opløsningsmiddel i malingen. Vandskader i loftet isoleres bedst med Beckers Nondrop.

 


Mal

Det kan være nok med én behandling ved normalt snavsede og normalt sugende underlag. Brug en rulle, som er ca. 25 cm bred, og påfør rigeligt maling. Sørg for altid at have rigeligt med maling i rullen - på den måde undgår du at få et ujævnt resultat pga. tørrulning. Mal hele loftet uden pause for at undgå sammenføjninger.

Når du maler lofter, skal du altid male fra lyset og ind. Er der vinduer på to vægge, skal du male indad fra det vindue, der har stærkest lysindfald.

1. Påfør malingen i lysets retning.
2. Efterglat vinkelret mod lyset.

Ved sugende underlag anbefaler vi to behandlinger for at få et godt slutresultat. Lad malingen tørre mellem behandlingerne. Vil du male loftet i farver, vælger du Elegant Vægmaling helmat nuanceret i den ønskede farve. Til sandstrukturerede (sprøjtepudsede) lofter anbefaler vi Scotte Tak Loftsmaling.

 


Tips

  • Beskyt flader, der ligger op til loftet, med malertape. Fjern tapen lige efter malerarbejdet, inden malingen tørrer.
  • Det kan være svært at nå helt ind i vinklen med rullen, så brug i stedet en pensel helt inde ved væggen.
  • Det kan altid betale sig at vælge værktøj af god kvalitet. Hvis du rengør værktøjet hurtigst muligt, efter du har malet, kan du bruge værktøjet flere gange.
  • Defekter og skavanker i loftet kan ikke skjules med maling alene, så regn med at bruge mere tid på forarbejdet end på selve malerarbejdet. Så får du det bedst mulige slutresultat.

 


Huskeliste:

- Afdækningspapir eller -plast til flader, som skal beskyttes
- Vaskesvampe og klude samt en spand
- Beckers Malervask
- Gummihandsker og sikkerhedsbriller
- Breplasta eller Beckers Vægspartel
- Stålspartel
- Samlingsstykker
- Sandpapir, kornstr. 120-180
- Rulle med forlængerskaft
- Pensel til kantmaling i hjørner og vinkler
- Maling
- Beckers Latexfog