Sådan maler du vægge

Malede vægge giver flotte flader, og det er ret hurtigt og enkelt at gøre. Næsten alle typer vægmaterialer kan sagtens males, og der findes produkter i forskellig glans, tilpasset alle typer af vægge og miljøer. Alle Beckers produkter er vandbaserede, og det betyder at de kun lugter ubetydeligt ved maling og under tørring. De fleste har både EU-blomsten og det svenske Astma- og Allergiforbundets mærke.

Husk altid at male loftet inden du maler væggene. På den måde undgår du unødvendige farvestænk og du slipper for at afdække dine nymalede vægge.
Gør et omhyggeligt forarbejde, og følg vores råd og anvisninger. Læs også på malingsbøtten, så får du et godt slutresultat.


Vask

Har du helt nye vægflader, skal de normalt ikke vaskes, men sørg for at børste løstsiddende snavs og løse partikler af.

Tidligere tapetserede eller malede flader skal rengøres. Beskyt først de flader, som ikke skal vaskes, og vask derefter med Beckers Malervask for at fjerne snavs og fedt. Skyl omhyggeligt efter med vand, og husk at bruge gummihandsker, mens du arbejder.

Hvis du ikke er sikker på, hvad underlaget er, kan du først prøvevaske en lille flade med vand.

 • Hvis malingen bliver opløst af vandet, er det sandsynligvis limmaling.Limmaling blev brugt frem til 60'erne, og den kan ikke males over, men skal vaskes ned med masser af vand.Efter vask grundes fladen med Beckers Binder.
   
 • Hvis malingen ikke opløses af vandet, men smitter af på en tør klud, er det sandsynligvis kalkmaling.Den skal ikke vaskes, men børstes i stedet af til fast underlag.Støv omhyggeligt af bagefter.
   

Sørg for, at hele overfladen er godt forankret i underlaget, og at den er fri for støv.Er den ikke godt forankret, anbefaler vi, at du trækker hele fladen ned og forgrunder med Beckers Binder.Sørg for at lime løse tapetsamlinger og hjørner fast.

 


Spartl og slib

Eventuelle skader, sprækker og huller spartles med Beckers vægspartel Breplasta. Slib først de spartlede flader, når de er tørre, og støv derefter af. I nogle tilfælde kan der være behov for at spartle to eller flere gange for at dække ujævnheder.

Ved nye vægge af plademateriale skal du sørge for at alle skruer/sømhoveder er slået helt ind. Spartl derefter med Beckers vægspartel Breplasta.

Lim eller spartl derefter samlingsstykker fast i alle sprækker og samlinger. Slib efter, tør og spartl en gang mere, hvis det er nødvendigt. Husk at være omhyggelig, når du spartler og sliber. Det giver et meget bedre slutresultat.

 


Grund

Grund vægfladerne med Elegant Grundmaling. Består underlaget af gamle, nedvaskede, limfarvemalede vægge, anbefaler vi en første grunding (patentering) med Beckers Binder.

 


Færdigmaling

Mal kanterne på væg- og loftsvinkler med en pensel - det er svært at få et pænt resultat, hvis du bruger en rulle.

Normalt anvendes rulle og pensel til fladerne, men alternativt kan du også sprøjtemale væggene.
Rul vægmalingen på 1-2 gange. Brug ikke for lidt maling, retningslinjen er ca. 6-8 m2/l. Efterrul altid oppefra og ned, og brug en hjørnerulle ved behov. Lad malingen tørre inden næste påføring. Rul kun udad. Det er vigtigt at fordele malingslaget jævnt. Glat efter i samme retning med rullen.

Tør malingsstænk af med almindeligt vand. Værktøjet rengøres med almindeligt vand. (Forudsætter at du bruger vandbaseret maling, hvilket vi anbefaler. Se evt. 7 gode argumenter for vandbaseret maling.)

 


Mal på tapet

Det er som regel ret nemt at male på tapet, men forarbejdet kan variere, afhængig af hvilken type tapet du har.Her beskriver vi, hvordan du maler på de fire mest almindelige typer tapet.


Papirtapet eller vinyltapet (med eller uden struktur)

Tjek først at tapetet hæfter ordentligt til underlaget. Hæft løstsiddende samlinger fast med tapetklister, og reparer eventuelle huller med Beckers Latexfuge.

Mal to gange. Der kan opstå bobler på væggen efter første påføring, hvor papiret svulmer af vandet i malingen. Hvis boblerne er runde, forsvinder de igen, når malingen er tør. Er boblerne derimod aflange, vil de også være der, efter malingen er tør. Skær i så fald boblen op og spartl, selvom det nok vil betyde en ændring af yderlaget (se tips forneden).

Mal på de spartlede steder og lad det tørre. Mal derefter hele væggen endnu en gang. Tip: Så vidt muligt bør du undgå at spartle. Spartlede flader har en anden struktur end tapet, og det vil kunne ses, når væggen er færdigmalet. Brug i stedet latexfuge til at fylde huller og skader ud.

 


Tekstilvæv

Undersøg først om tapetet sidder ordentligt fast, og lim eventuelle løse samlinger med vævlim.

Mal derefter med opløsningsbaseret maling – i stedet for vandbaseret – da det reducerer risikoen for, at vævet krymper. Mal to gange.

 


Tips:

Gode tips at huske

 • Husk, at det altid kan betale sig at lave et godt forarbejde - det giver et meget bedre resultat.Læs brugsanvisningen på emballagen og følg malingsrådene.
 • Det kan altid godt betale sig at bruge værktøj i god kvalitet.Hvis du gør værktøjet rent hurtigst muligt, efter du har malet, kan du bruge det igen og igen.
 • Når du holder pause, kan du opbevare pensel og rulle i en lukket plastpose.
 • Brug pensel eller hjørnerulle til kanter og hjørner - det giver det bedste resultat.
 • Brug ruller så tæt på karme og sokler som muligt.
 • Mal aldrig på flader, der har en lavere temperatur end +5°C.
 • Når du maler vægflader er en helmat maling mere følsom over for ridser, aftørring eller mekanisk slid (bliver blank) end malinger med højere glans.

 

Tip: Overvej malingens glans

Produkter til vægmaling findes med en lang række forskellige glansværdier, fra helmat til halvmat.Afhængig af hvilken glans du bruger, kan samme farve opleves meget forskelligt.
Matte farver opleves ofte som lidt roligere end farver med højere glans. Vægmalinger med høj glans er normalt mere modstandsdygtige og lettere at tørre af.

Ønsker du en rigtig helmat overflade, som samtidig er meget modstandsdygtig og kan vaskes, skal du vælge Elegant Harmoni Vægmaling med en sandstruktur.

 

Tip: Mønstereffekter

Når du maler med rulle, får du en helt blød overfladestruktur. Overfladen kan dog variere afhængig af den rulle, du har valgt, og selvfølgelig af om underlaget er en glat væg, tapet, mønstret glasvæv m.m.

Der findes en række forskellige metoder til at skabe flotte, dekorative effekter i vægmaling. Eksempelvis kan du male med svamp, skabeloner, mønsterlasering/broketlasering og lasurmaling.

 

Plejetips:

Normal rengøring: Vi anbefaler, at du bruger et syntetisk vaskemiddel uden opløsningsmiddel og med en pH-værdi på 6,5 – 7.
Brug en blød svamp, og vask altid nedefra og op.

Rengøringsmidler og redskaber, der har en slibende effekt, bør ikke anvendes, da de beskadiger overfladen. Undgå også at bruge sprit (f.eks. T-Röd) eller stærke opløsningsmidler (f.eks. fortynder), da de opløser vandfortyndbare malinger.

 


Huskeliste:

- Vaskesvampe
- Rulle, pensel
- Malertape
- Beckers malervask
- Beskyttelsespapir
- Samlingsstykker
- Gummihandsker
- Maling